Friday, February 28, 2014

SET KESIHATAN DAN KESUBURAN SHAKLEE : LELAKI DAN WANITA

Bismillahhirahmanirrahimm...

Assalammualaikum wbt :)

Ketika saya menaip entry ini, saya seorang yang masih bujang. Mungkin saya tidak mengalami apa yang sesetengah orang sudah berkahwin alami. Tetapi itu tidak bermakna, saya tidak perlu peduli. Ini juga adalah sebagai salah satu ilmuntuk saya di masa hadapan. :)

Setiap anak mempunyai rezeki masing-masing. Setiap anak yang dilahirkan dah ditetapkan rezekiNya oleh Allah swt, malah jodohnya juga sudah ditetapkan. Hebat kan kuasa Allah ? Dengan itu, secara tidak langsung ibubapa boleh menumpang rezeki anak masing-masing. Masa kecil ibubapa menjaga kita, bila kita sudah dewasa..inilah masanya kita membalas jasa mereka. Itupon jika diberikan kesempatan.

Ditambah oleh, Pakar Motivasi dan Kaunseling Keluarga, Dr Robiah Kulup Hamzah berkata, anak adalah hadiah daripada ALLAH. Setiap anak juga memang ada rezekinya yang perlu dicari oleh ibu bapanya.

Mungkin ada sesetengah suami isteri yang sukar mendapat cahaya mata. Ada yang sudah berkahwin selama berbelas - belas tahun masih tidak dikurniakan rezeki anak. Mungkin sehingga pasangan itu berputus harapan. Ada orang yang tidak dikurnikan anak kerana jika mereka mempunyai anak, anak mereka akan menjadi anak yang selalu ingkar perintahNYA. Oleh kerana itu,mungkin Allah tidak mengurniakan rezeki anak. Tetapi Allah gantikan dengan rezeki lain, rezeki yang lebih baik :)

Oh myyy.. So comel ini anak :D


FAKTOR KETIDAKSUBURAN WANITA

Masalah ketidaksuburan wanita adalah keadaan perubatan yang menjejaskan hampir satu dalam 10 pasangan yang cuba untuk hamil. Untuk perempuan, isu kesuburan yang paling biasa adalah keseimbangan hormon yang mempengaruhi ovulasi. Berikut adalah beberapa masalah umum yang mungkin memperlahankan dan mengganggu wanita yang cuba untuk hamil:

Antara faktor yang menyebabkan wanita tidak subur adalah :-

1. Gangguan Ovari

Kitaran ovari yang normal adalah sangat rumit. Walaupun perubahan kecil, ia boleh mengganggu kitaran dan mencegah ovulasi. Dalam kebanyakan kes, masalah yang disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon termasuk badan tidak boleh menghasilkan hormon tertentu yang cukup atau mungkin gagal untuk melepaskan hormon pada masa yang tepat. 

2. Gangguan Tiub Fallopio
Kerosakan pada tiub fallopio boleh menghalang persenyawaan antara sperma dan telur. Sebab-sebab yang mungkin termasuk
• Keradangan tiub fallopio
• Sebelumnya pernah mengalami kehamilan ektopik/ kehamilan luar rahim.
• Kehadiran parut yang disebabkan oleh pembedahan.
• Pertumbuhan spontan sel-sel lapisan rahim di luar rahim yang dikenali sebagai endometriosis.
3. Endometriosis
Endometriosis berlaku apabila sel-sel yang biasanya bertumbuh di rongga rahim berkembang di kawasan-kawasan di luar rahim, contohnya dalam tiub fallopio, ovari, atau walaupun pundi kencing atau usus mewujudkan persekitaran yang buruk dalam organ-organ ini tidak sesuai untuk hamil. Puncanya sebenar adalah  tidak diketahui.

4. Gangguan Sistem Imunasi:
Pada kes-kes yang jarang berlaku, sistem imunasi yang cacat boleh menganggap telur atau sperma sebagai 'benda asing', dan menyerang telur atau sperma sebagai 'penceroboh'.
 
5. Umur- Lewat Usia
Semakin lewat usia anda, peluang anda hamil adalah rendah. Ia juga merupakan salah satu punca ketidaksuburan wanita. Walaubagaimanapun, ramai wanita lebih daripada 35 tahun juga mempunyai kehamilan dan bayi yang sihat.

Seseorang wanita itu dikatakan mengalami masalah kesuburan dan harus berjumpa pakar kesuburan apabila:

~Berumur bawah 35 tahun dan tidak hamil setelah berkahwin 12 bulan tanpa menggunakan mana-mana alat pencegah kehamilan ketika berjima' atau

~Berumur lebih 35 tahun dan tidak hamil setelah berkahwin 6 bulan tanpa menggunakan mana-mana alat pencegah kehamilan ketika berjima

Banyak lagi punca-punca ketidaksuburan wanita. Pada mereka yang mempunyai masalah-masalah ini, segeralah rujuk kepada Pakar kerana umur kita semakin hari semakin tua. Apabila umur sudah lanjut, tahap kesuburan kita akan menurun.

Ketidak hamilan si isteri bukan sahaja berpunca daripada wanita, tetapi ada juga sesetengah berpunca dari lelaki. Oleh itu, buatlah pemeriksaan untuk memastikan punca sebenar. Jangan salahkan mana-mana pihak dalam hal ini. Dan, ibu bapa serta ibubapa mertua juga jangan ambil ringan dengan menyalahkan si wanita. 


Anda tahu apa faktor ketidaksuburan lelaki ?


FAKTOR KETIDAKSUBURAN LELAKI

Antara faktornya adalah :-

1. Pra testikular - gangguan hormon menyebabkan testis (buah zakar) yang walaupun normal tetapi tidak terangsang atau mengalami masalah untuk menghasilkan sperma

2. Testikular - kerosakan sel menyebabkan testis tidak dapat menghasilkan sperma yang sihat

3. Post testikular - penghasilan sperma normal tetapi gagal ejakulasi


ADAKAH ANDA TERGOLONG DALAM KATEGORI PASANGAN YANG MENGALAMI PUNCA MASALAH KESUBURAN ?

Jika YA, pengambilan suplemen yang berkesan adalah disyorkan untuk meningkatkan tahap kesuburan anda 

Ini juga adalah saranan dari Pakar Sakit Puan terkemuka iaitu Dr. Hamid Arshat. Malahan banyak kajian perubatan rasmi dan nutrisi yang mengaitkan kekurangan nutrisi sebagai punca ketidaksuburan atau kemandulan


***********************************************************************

"A study performed by Harvard Medical School has shown that taking multivitamins improve chances of pregnancy."

"Satu kajian yang dijalankan oleh Harvard Medical School telah membuktikan bahawa pengambilan multivitamin akan meningkatkan peluang untuk hamil"


**********************************************************************


SUPLEMEN UNTUK KESUBURAN DAN KESIHATAN

Sebenarnya, banyak produk yang dapat meningkatkan tahap kesuburan pasangan dan memudahkan kehamilan. Tetapi anda kena faham, ada sesetengah produk telah dicampur kan bahan kimia. Mungkin boleh berhasil untuk meningkatkan tahap kesuburan tetapi adakah ia selamat ?

Produk Shaklee terbukti berkesan. Dihasilkan menggunakan 100% bahan semulajadi. Oleh itu, anda tidak perlu khuatir tentang kesan sampingan di masa akan datang. InsyaAllah. Ia juga disahkan Halal dan selamat.Produk Vitamin keluaran Shaklee telah bertapak lebih dari 50 tahun di persada dunia.

Jika anda masih meragui, anda boleh membuat kaji selidik terlebih dahulu. Ramai yang sudah berjaya meningkatkan tahap kesuburan serta hamil setelah mencuba Shaklee. Apa pun ini semu ketentuan Allah swt. Kita hanya usaha. Macam mana nak berharap jika anda tidak usaha kan ?



SUPLEMEN SHAKLEE : SET KESUBURAN DAN KESIHATAN

Ini adalah set penuh yang Shaklee tawarkan.. tetapi ianya bergantung juga pada masalah dan situasi yang pasangan hadapi. Tidak semestinya wajib ambil semua set. Mungkin anda hanya memerlukan satu dua vitamin sahaja.



Ini adalah cadangan sahaja. Jika anda tidak pasti vitamin mana yang perlu anda ambil, anda boleh hubungi saya untuk keterangan lanjut. InsyaAllah saya boleh bantu


A) Vitamin Asas (Family Wellness Set):

 1) Vita-Lea (Multivitamin)
Mengandungi 28 vitamin dan mineral yg diperlukan oleh tubuh badan seorg dewasa. Penting bagi membekalkan dan menyeimbangkan keperluan nutrisi dalam badan. Oleh kerana gaya hidup yang sibuk, pemakanan yang tak sihat. Semua ini sebab kita hilang atau tak langsung menikmati nutrisi penting sehari-hari. Jika badan dilengkapi dengan semua vitamin dan mineral, pastinya badan akan lebih cekap berfungsi.

2) B-Complex with Folic Acid
Lengkap dengan vitamin B6 (13.5mg), B12 (40.5mcg) dan asid folik (200mcg). Pengambilan asid folik bersama-sama dengan kehadiran vitamin B6 dan B12 amatlah disarankan bagi mengelakkan anemia yang boleh menyebabkan masalah kesuburan serta mengurangkan risiko kecacatan janin dan kecacatan tiub neutral. Ia turut memberi tenaga, perasaan tenang dan anti-stress.

3) Vitamin-C
 Mengandungi kandungan anti oksidan yang tinggi untuk hapuskan radikal bebas di dalam badan. Bertindak menghalang sperma dari bergumpal. Juga menjadikan salur darah lembut, mengembang dan bantu mengalirkan lebih banyak darah. Ini bagi bagi lelaki yang mengalami masalah mati pucuk.

4) Energy Soy Protein
I    Ia adalah protein lengkap yang mengandungi 9 asid amino yang sangat tinggi nilainya dalam pembentukan sel. Protein ialah makanan asas kepada sel. Sel yang sihat akan memudahkan proses yang berkaitan persenyawaan, perlekatan telur dan lain-lain. ESP merupakan sumber protein biologi yang lengkap berasaskan tumbuhan yang secara semula jadi rendah lemak, bebas kolestrol dan kaya dengan asid amino penting.


B) Vitamin Kesuburan:
·    
1) Zinc Complex
Ini khas untuk suami. Mempertingkatkan kualiti sperma. Juga menambah kepekatan dan kekuatan sperma. Bertindak meransang pembentukan hormon testosterone juga menambah jumlah bilangan sperma. Kekurangan Zink bagi lelaki akan mengakibatkan pelbagai masalah seksual termasuk sperma yang abnormal, dan penyakit prostat.

2) Vitamin E Complex dan Selenium
Terkenal sebagai “vitamin seks” kerana ia membantu melahirkan rasa 'bersemangat' untuk bersama pasangan masing-masing. Selain menghaluskan kulit, anti penuaan, melancarkan peredaran pembuluh darah, mencegah pembentukan darah beku, pembentukan sel-sel baru (termasuk RNA dan DNA) dan lain-lain, ianya juga amat terkenal mempunyai khasiat untuk meningkatkan kelelakian dan menyuburkan organ reproduksi lelaki dan wanita. 

 Sebanyak 50% Selenium di dalam badan lelaki berada di dalam testikel dan duktus seminal. Selain itu, lelaki akan kehilangan selenium melalui air mani. Maka, suplemen Selenium yang cukup sangat membantu hubungan seksual bagi lelaki.

3) GLA Complex
Gamma Linolenic Acid (GLA) adalah sejenis asid lemak Omega 6. Fungsi GLA untuk wanita adalah menstabilkan hormon dan memastikan kitaran haid teratur.. Seperti yg kita sedia maklum, kitaran haid yg stabil memudahkan wanita mengenal pasti waktu subur di mana peratusan persenyawaan dapat ditingkatkan. 

   GLA berperanan memastikan cecair mukus di dalam serviks mencukupi dimana ia memudahkan pergerakan sperma ke uterus seterusnya ke tiub fallopian di mana ovum menanti untuk disenyawakan. Cecair mukus yg subur ini juga membantu sperma untuk hidup di dalam tiub fallopian sehingga 5 hari, seterusnya meningkatkan kadar persenyawaan ketika ovulasi berlaku walaupun suami dan isteri tidak bersama dlm jangkawaktu tersebut. Membantu meningkatkan kesuburan dan melegakan PMS (sindrom pra-haid).

8) Alfalfa
Ini paling penting untuk isteri/wanita. Bertindak seperti kacip fatimah. Juga merawat masalah-masalah 'Miss V' (organ reproduktif wanita) seperti keputihan, kegatalan dan sebagainya. Ada juga sesetengah sumber yang mengaitkan Alfalfa bantu di dalam masalah PCOS.


TESTIMONI

Ini adalah beberapa testimoni pasangan yang sudah berjaya. Perlu diingatkan, vitamin ini hanya membantu dan sebahagian daripada usaha sahaja. Yang memberi pertolongan adalah ALLAH. Jangan berharap 100% terhadap suplemen sahaja. Doa. usaha dan tawakkal.. InsyaAllah berjaya



Semoga Allah membantu saya untuk menolong mana-mana pasangan yang memerlukan khidmat nasihat saya. Harapan saya agar, mereka yang belum mencuba..boleh mengambil langkah ini sebagai satu usaha.

Semoga bermanfaat :)

Terima kasih membaca ~

Salam sayang, jumpa lagi :)
INFO : Mommy Shahab. 



EBOOK Kisah motivasi seorang ENGINEER terpaksa berhenti kerja. 

Kenapa kena BERHENTI KERJA ya?
Jawapannya ada di sini.. 

KALAU MALAS JUGA BACA, TAK DAPAT DEN NAK TOLONG.



*****
Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah?
Hubungi saya untuk:- 

FREE CONSULTATION
BEST PRICE and
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!

#Tips2 : Cara Minum ESP SHAKLEE

Bismillahhirrahmanirrahim..

Assalammualaikum wbt :)

Selamat pagi.. Entry ringkas dan padat. Harini kakbiha nak ajar cara nak minum ESP Shaklee yang sodap mavles.okay adik2 ? Hihi
*kakbiha nama digunakan bila nak share any tips*

Tahu apa itu ESP ? Boleh baca kat SINI untuk tahu kelebihan Esp. Klik SINI untuk mengetahui Esp adalah NON - GMO. Apa itu non-gmo ? Boleh baca dulu.


Photo: Selamat pagi.. Harini kakbiha nak ajar cara nak minum ESP Shaklee yang sodap mavles.okay adik2 ? Hihi

Step 1 : Ambil tong Esp yang tahan dua bulan tu dengan shaker sekali. Untuk breakfast..ambil dua sudu esp.. Ha? Tak suka perisa vanila? Okay.kita kan creative! . Ambil sesudu milo campur sekali

STEP 2 : Selepas itu, ambil air sejuk dari peti ais. Tuang ke dalam shaker. 

STEP 3 : Ambil fon, buka browse.. buka link ini http://nonahealthandbeauty.blogspot.com/2014/02/10-sebab-kena-pilih-esp-shaklee.html . Okay..sambil membaca link itu, Shake! Shake! Shake! Shake esp dan milo tadi.

STEP 4: Dah abis baca apa yang best sangat ESP tu..boleh lah minum ye..hehe

STEP 5 : Fikir, perlu tak rasa nak ambil esp ni? Kihkihkih

Kakbiha ambil untuk baiki kulit dan ehem ehem.. 

Oktengsbai kerana membaca. Ini ilmu share bagi..

Download free kisah seorang ENGINEER BERHENTI KERJA.Kenapa berhenti? Sila lah baca. Kalau malas..xdapek nak nolong.

http://www.ebookniaga.com/sorryboss/nurnabihah

BAHAN-BAHAN

Esp, Milo ( sebab kakbiha suka milo.. awak suka ape ? ) dan Shaker


CARA - CARANYA

Step 1 : Ambil tong Esp yang tahan dua bulan tu dengan shaker sekali. Untuk breakfast..ambil dua sudu esp.. Ha? Tak suka perisa vanila? Okay.kita kan creative! . Ambil sesudu milo campur sekali

STEP 2 : Selepas itu, ambil air sejuk dari peti ais. Tuang ke dalam shaker

STEP 3 : Ambil fon, buka browse.. buka link inihttp://nonahealthandbeauty.blogspot.com/2014/02/10-sebab-kena-pilih-esp-shaklee.html . Okay..sambil membaca link itu, Shake! Shake! Shake! Shake esp dan milo tadi.

STEP 4: Dah abis baca apa yang best sangat ESP tu..boleh lah minum ye..hehe

STEP 5 : Fikir, perlu tak rasa nak ambil esp ni? Kihkihkih


STEP 6 : Whatsapp atau hubungi kakbiha segera untuk dapatkan ESP dan free consultation. 

Kakbiha ambil untuk baiki kulit dan ehem ehem.. 

Oktengsbai kerana membaca. Ini ilmu share bagi..Free. 




EBOOK Kisah motivasi seorang ENGINEER terpaksa berhenti kerja. 

Kenapa kena BERHENTI KERJA ya?
Jawapannya ada di sini.. 

KALAU MALAS JUGA BACA, TAK DAPAT DEN NAK TOLONG.



*****
Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah?
Hubungi saya untuk:- 

FREE CONSULTATION
BEST PRICE and
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!


#TIPS1 : Cara Membuat Masker Guna Vitamin E

Bismillahhirrahmanirrahim...

Assalammualaikum wbt :)

Hai semua, entry ringkas dan padat dari kakbiha untuk harini. Malam ni kakbiha nak bagitahu cara nak buat masker menggunakan vitamin E. *kakbiha nama digunakan bila nak bagitahu tips sahaja. i muda lagi okay? ;p*

Okay adik2 abang2 kakak2, vitamin E ini elok untuk kulit ye especially untuk hilangkan parut jeragat. Kakbiha pakai untuk hilangkan parut :) 


Photo: Hai semua, malam ni kakbiha nak bagitahu cara nak buat masker menggunakan vitamin E.

Okay adik2 abang2 kakak2, vitamin E ini elok untuk kulit ye especially untuk hilangkan parut jeragat. Kakbiha pakai untuk hilangkan parut :) 

Bahan~bahan : Jarum dan vitamin E

STEP 1: Ambil botol vitamin E yang adik abang kakak ada tu.

STEP 2: Keluarkan sebiji vitamin E. Ambil jarum dan cucuk sedikit untuk keluarkan cecair vitamin

STEP 3: Cecair berwarna ungu pekat ye.. Selepas itu, boleh lah sapu dekat muka.

STEP 4: Sementara nak tunggu kering..tunggu khasiat vitamin E tu menyerap..boleh buka browse ini http://nonahealthandbeauty.blogspot.com/2014/02/khasiat-vitamin-e-shaklee-apa-yang-best.html?m=1

Okay itu sahaja tips kakbiha malam ni. Rasa tua pulak ber kakak kakak..ok abaikan.Ohye, sebelum tido telan sebiji okay? 

Jika ada kemusykilan boleh bertanya ok? Mogamoga bermanfaat.Oktengsbai.

Download free kisah seorang ENGINEER BERHENTI KERJA.Kenapa berhenti? Sila lah baca. Kalau malas..xdapek nak nolong.

http://www.ebookniaga.com/sorryboss/nurnabihah
Bahan~bahan : Jarum dan vitamin E

STEP 1: Ambil botol vitamin E yang adik abang kakak ada tu.

STEP 2: Keluarkan sebiji vitamin E. Ambil jarum dan cucuk sedikit untuk keluarkan cecair vitamin

STEP 3: Cecair berwarna ungu pekat ye.. Selepas itu, boleh lah sapu dekat muka.

STEP 4: Sementara nak tunggu kering..tunggu khasiat vitamin E tu menyerap..boleh buka browse ini http://nonahealthandbeauty.blogspot.com/2014/02/khasiat-vitamin-e-shaklee-apa-yang-best.html?m=1

STEP 5 : Ambil n
umber kakbiha ( 0175783638 ) save ! Dan on whatsapp atau mesej untuk dapatkan ESP Shaklee yang super duper osem ni. Okay sayang ? ;p

Okay itu sahaja tips kakbiha malam ni. Rasa tua pulak ber kakak kakak..ok abaikan.Ohye, sebelum tido telan sebiji okay? 

Jika ada kemusykilan boleh bertanya .. Mogamoga bermanfaat.Oktengsbai.




Salam sayang, jumpa lagi :)



EBOOK Kisah motivasi seorang ENGINEER terpaksa berhenti kerja. 

Kenapa kena BERHENTI KERJA ya?
Jawapannya ada di sini.. 

KALAU MALAS JUGA BACA, TAK DAPAT DEN NAK TOLONG.



*****
Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah?
Hubungi saya untuk:- 

FREE CONSULTATION
BEST PRICE and
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!


Tuesday, February 25, 2014

ESP - Energyzing Soy Protein - NON GMO

Bismillahhirrahmanirrahim..

Assalammualaikum wbt :)

Harap semua berada dalam keadaan yang baik semasa membaca artikel ini. Mood yang positif juga diperlukan untuk membuat anda berfikir sejenak.

Okay ?  Panjang penjelasan yang kena baca ni. Bersedia ? Kalau mood dah baik. Boleh teruskan pembacaan.

Sebagai pelanggan atau pengguna yang bakal mengguna produk Shaklee terutama yang belum pernah cuba, mungkin ada sedikit keraguan mengenai ESP atau kata nama lain Energyzing Soy Protein. ESP ini sememangnya dihasilkan daripada soya. Okay, sabar. Saya faham, kebelakangan ini ada isu mengatakan bahwa soya tidak baik untuk kesihatan. 

PETIKAN DARIPADA SINI

"Soya dapat meningkatkan risiko kanser payudara, kanser ovari, kanser prostat, serta melemahkan otak dan tulang sebab dalam soya ada hormon estrogen yang sama dengan estrogen pada wanita. Pastu soya ada phytic acid yang membuatkan penyerapan kalsium, magnesium dan zinc yang penting untuk badan kita terjejas."
 
Ayat diatas jelas men
unjukkan bahawa soya sememangnya tidak baik untuk kesihatan. ANDA TAHU KENAPA ? Sebab Soya ini mengandungi GMO ! 

ANDA TAHU APA ITU GMO?  Kalau tak tahu, anda kena tahu mulai sekarang. GMO atau nama sebenarnya “ Genetically Modified Organism” atau dalam bahasa melayunya Organisma Pengubahsuaian Genetik. Selain itu, ia juga dipanggil sebagai “ Genetic Engineering” (GE).

" Teknologi GE ini menggabungkan DNA dari spesis berlainan, menghasilkan kombinasi tanaman, haiwan, bakteria dan genetic viral yang tidak stabil yang tidak boleh berlaku dalam sifat semulajadi  sesuatu unsur.Salah satu masalah utama dalam teknologi ini (GE) adalah ketika proses memasukkan genetik ke dalam DNA makanan/tanaman itu. Saintis masih buntu halatuju genetik tersebut. Perkara ini boleh mengangu fungsi-fungsi genetik lain yang boleh menyebabkan toksin dan alahan dalam makanan/tanaman tersebut."


UJI KAJI SAINTIS BERKAITAN GMO
1. TRAGEDI TRYPTOPHAN
Satu bentuk genetik suplemen makanan L-tryptophan, yang menyebabkan kematian 37 orang dan melumpuhkan beberapa ribu lebih pada tahun 1989.

2. KENTANG GMO MEMBAHYAKAN TIKUS
Pada lewat 1990an, Arpad Pusztai, Ph.D., ahli biologi molekul, menjalankan kajian mengenai kentang yang diubahsuai secara genetik untuk Rowett Institut Penyelidikan di Scotland. Pusztai menjalankan ujikaji pemberian kentang yang diubahsuai itu pada tikus dan mendapati bahawa kentang itu merosakkan usus, organ-organ lain, dan sistem imun.

3. JAGUNG GMO MENYEBABKAN KEROSAKAN HATI DAN BUAH PINGGANG TIKUS
Satu kajian yang dijalankan oleh saintis Perancis dan disiarkan dalam Arkib Pencemaran Alam Sekitar dan Toksikologi, mendapati gejala keracunan dan kerosakan hati dan buah pinggang pada tikus yang makan jagung GM.

4. SOYA GMO MENINGKATKAN KEMATIAN PADA TIKUS DAN MENGURANGKAN KESUBURAN TIKUS BELANDA
Satu kajian 2006 yang dikendalikan oleh Irina Ermikova Negara Rusia Akademi Sains menemui bahawa lebih separuh daripada bayi daripada ibu tikus makan soya GM meninggal dunia dalam tempoh tiga minggu. Dalam satu lagi kajian saintis Rusia mendapati bahawa tikus belanda yang makan soya GM telah hilang keupayaan mereka untuk membiak dengan generasi ketiga. Anak tikus belanda juga mengalami pertumbuhan yang lebih perlahan dan kadar kematian tinggi

5. SOYA GMO MEWUDKAN 'GULMA SUPER'
Penggunaan meluas herbisid glifosat yang digunakan dengan bertoleransi herbisid jagung GM, kacang soya, canola, dan kapas telah membawa kepada penciptaan rumpai tahan herbisid infesting berjuta-juta ekar tanah ladang di seluruh Amerika Syarikat.

6. TANAMAN GMO MENINGKATKAN PENGGUNAAN RACUN PEROSAK
Tanaman diubah secara genetik meningkat penggunaan racun rumpai sehingga mencecah 383 juta paun di Amerika Syarikat 1996-2008, menurut laporan oleh Pusat Organik.

SELEPAS MEMBACA FAKTA-FAKTA DIATAS, ANDA FAHAM KENAPA SOYA ITU MEMBAHAYAKAN ?


SEKARANG, SAYA NAK CERITA TENTANG SOYA ESP SHAKLEE PULA.
Fokus ! Buka minda ada, kasi luas sikit okay ? hehe.

Mari teruskan membaca. Ilmu ni..


1. ESP ADALAH PROTEIN

Protein adalah makanan terpenting dalam hidup kita. There is no life without protein
Dr. Danial Zainal Abidin dari buku beliau yang bertajuk Perubatan Islam dan Bukti Sains Moden berkata , Protein adalah rangkaian asid amino yang mengandungi karbon, nitrogen, hidrogen dan oksigen. Ia menjadi komponen utama otot, organ dan kalenjer di dalam tubuh badan manusia. Badan kita memerlukan lebih kurang 20 asid amino bagi diproses menjadi protein. Sembilan daripada asid -asid amino ini perlu diperoleh daripada makanan kerana tubuh badan manusia tidak mampu menghasilkannya.

 Protein yang terdapat dalam setiap daging dan produk binatang mengandungi asid – asid amino yang perlukan ini secara lengkap. Sebaliknya protein sayur -sayuran, bijirin dan buah – buahan tidak mengadunginya secara lengkap. Oleh itu, mereka yang tidak memakan daging (vegetarian) perlu mengambil pelbagai jenis sayur – sayuran, bijirin dan buah – buahan supaya asid amino yang diperlukannya mencukupi. 

Bagi menjaga kesihatan, 20 peratus daripada tenaga kalori seseorang perlu datang daripada sumber protein.

2. ESP MENGANDUNGI 'NON-GMO'

ESP adalah satu-satunya produk mengandungi 'NON-GMO'.ESP Shaklee ini diiktiraf seluruh dunia dengan mempuyai kajian klinikal yang sangat ekstensif dan komprehensif serta memiliki kualiti protin yang tinggi yang pernah dihasilkan.

Kacang soya yang digunakan hanya mengandungi “non – GMO ” ( non-Genetically Modified Organism ) iaitu ia diproses pada kadar suhu yang rendah untuk memastikan kacang soya ini bebas dari kacang soya yang diubahsuai secara genetik. Shaklee menggunakan proses pensijilan tersendiri yang dikenali Identity Preserved Program (IPP) yang memastikan kacang soya bebas daripada pendedahan perubahan genetik bermula ia ditanam (benih) sehingga dituai (pengeluran).

3. KACANG SOYA MESTI TUMBUH SECARA ORGANIC
Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic ? Sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.

4.  MENGANDUNGI 9 ASID AMINO PERLU
Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.

5. PROSES PEMBUATAN SOYA : DIBERSIHKAN DENGAN AIR BUKAN DENGAN ALCOHOL
Alcohol tu haram satu hal, tapi kalau dicuci dengan alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedangkan isoflavone itu diperlukan untuk mengurangkan risiko kanser paru2, dah lain2. Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang

6. BAHAN ANTI-THYROID/ANTI-GROWTH SUBSTANCE MESTI DISINGKIRKAN
Soya yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. Sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan tekanan darah yang rendah, suhu badan yang rendah, dan sindrom kaki . Cari jenama yang menggunakan proses mengekstrak yang membuang bahan ini, namun menyimpan soya dalam bentuk yang mentah untuk mengekalkan tahap tertinggi AMINO ASID dan isoflavon yang amat sensitif kepada haba.

7. PROSES PEMBUATAN SEBAIKNYA TANPA PEMANASAN
Amino acids sangat sensitive dengan suhu yg panas..Dalam beberapa kajian, protein yang dimasak boleh memusnahkan sehingga 50% daripada beberapa Asid Amino. Jika seorang individu secara konsisten menggunakan diet yang kurang dalam semua asid amino penting, perkembangan otak yang tidak mencukupi dan hormon, atau lain-lain pembangunan tisu badan boleh terhasil

8. DITAMBAH DENGAN CALSIUM
KENAPA DITAMBAH ? Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soya adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg denikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soya protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soya tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium

Sumber : esihat.com

SEKARANG ANDA RASA MACAM MANA ?
ADA BEZA TIDAK ANTARA SOYA DAN ESP SHAKLEE ?
*jawab dalam hati masing-masing*
BOLEH BACA SINI  : SEBAB KENAPA KENA AMBIL ESP. 

TERIMA KASIH SUDI MEMBACA PENERANGAN PANJANG LEBAR INI.
MOGA BERMANFAAT.

Salam sayang, jumpa lagi :)

EBOOK Kisah motivasi seorang ENGINEER terpaksa berhenti kerja. 

Kenapa kena BERHENTI KERJA ya?
Jawapannya ada di sini.. 

KALAU MALAS JUGA BACA, TAK DAPAT DEN NAK TOLONG.


*****
Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah?
Hubungi saya untuk:- 

FREE CONSULTATION
BEST PRICE and
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!