Saturday, February 22, 2014

Masalah kitaran haid dan sukar hamil - GLA COMPLEX SHAKLEE

Bismillahhirrahmanirrahim..

Assalammualaikum wbt :)

Hari ini nak cerita sikit tentang kepentingan kitaran haid bagi wanita. Haid sememangnya 'kawan baik' bagi perempuan yakni akan datang mendamping kita setiap bulan. Itu normal. Tetapi, sekiranya anda mengalami masalah kitaran hadi yang tidak teratur... contohnya, bulan ni kawan baik anda datang.. bulan depan tak datang.. Kitaran haid yang tidak teratur yang dialami oleh sesetengah wanita tidak boleh dipandang remeh. Ini kerana kitaran haid yang tidak normal merupakan simpton awal wanita tersebut mempunyai masalah horman yang tidak seimbang.

Jika dibiarkan berlarutan, ia mungkin akan menyebabkan sistem peranakan & pembiakan wanita itu menjadi kurang subur dan kesukaran untuk menimbang cahaya mata. Semasa anda bujang, mungkin anda tidak begitu nampak apakah kepentingan kitaran haid ini.. Tapi percayalah bila anda sudah berumahtangga ia adalah satu benda yang teramat penting kerana ia menentukan tahap kesuburan anda. Baik bertindak sekarang sebelum Kahwin kan ? Supaya selepas berkahwin, masalah ini tidak timbul dan InsyaAllah kadar untuk mendapatkan zuriat lebih tinggi keranaa anda subur 


Sumber : Google


"Menurut kata seorang Pakar Sakit Puan, secara teorinya, proses untuk mendapatkan zuriat ataupun merancang kehamilan amat berkait rapat dengan kitaran haid seseorang. Ia boleh dikatakan 'berkadar langsung' pada kebiasaanya di mana wanita yg didatangi haid setiap bulan adalah wanita yg subur, di mana ovum-ovum matang yg berpotensi untuk disenyawakan 'dilepaskan' setiap bulan oleh ovari pada hari-hari tertentu (yg dipanggil sebagai 'hari subur'). Kebarangkalian untuk hamil adalah sehingga 90% sekiranya pasangan tersebut melakukan hubungan seks/intim pada 'hari-hari subur' seorang wanita. Justeru, mana-mana wanita yg mempunyai kitaran haid tidak teratur, seperti kitaran bilangan hari yg tidak tetap (bukan antara 28-35 hari) ataupun mempunyai kedatangan haid yg panjang (bukan antara 4-8 hari), peluang untuk menentukan 'hari subur' menjadi lebih sukar. Secara tidak langsung, kebarangkalian untuk hamil juga adalah rendah."FAKTA : MENURUT MAJALAH Pa&Ma, 12 PUNCA HAID YANG TIDAK TERATUR  


 KEGEMUKAN - berat badan berlebihan ataupun obesiti boleh menyebabkan ketidakseimbangan hormon estrogen di dalam badan wanita. Ia seterusnya menyebabkan gangguan kepada kitaran haid.

 KEHAMILAN - haid tidak akan datang sekiranya anda positif hamil! Ini kerana ovum yg dikeluarkan pada kitaran haid sebelumnya telah disenyawakan. TAHNIAH!!

 BERLEBIHAN HORMON PROLAKTIN - hormon prolaktin yg berlebihan menghalang pengeluaran telur dan seterusnya menyebabkan haid lewat untuk berbulan-bulan lamanya.

 TERLALU KURUS - tidak cukup lemak di dalam badan juga boleh mengganggu kitaran haid anda. Oleh itu, anda haruslah mempunyai berat badan yg sihat & seimbang.

 MASALAH KESIHATAN - sakit secara tiba-tiba seperti demam, selsema ataupun penyakit yg memerlukan rawatan intensif mampu memberikan tekanan fizikal kepada tubuh dan sekaligus mengganggu kitaran haid.

 MENOPAUS - ia berlaku kepada wanita yg berusia lewat 40-an. Pada kebanyakan kes, haid akan semakin sedikit dan jarang-jarang berlaku.

 PENCEGAH HAMIL - pil atau ubat-ubatan hormon pencegah hamil seperti depo-provera atau implanon boleh menyebabkan gangguan haid. Terdapat sesetengah wanita yang tidak didatangi haid sepanjang menggunakan implanon.

 TEKANAN/STRESS - stress atau tekanan dalam bentuk fizikal & mental dari tempat kerja atau kehidupan seharian contohnya mampu mempengaruhi hormon dan seterusnya kitaran haid.

 PENYUSUAN BADAN - sekiranya anda menyusukan bayi secara eksklusif, hormon di dalam badan anda lebih menyediakan badan anda untuk menghasilkan susu untuk si bayi. Terdapat sesetengah ibu menyusu yg langsung tidak didatangi haid sehingga 1 atau 2 tahun lamanya!

 TERSILAP PENGIRAAN - 40% wanita didapati gagal mengingati tarikh hari pertama LMP mereka. Jumlah hari dalam kitaran mereka juga mungkin tidak tepat antara 28-35 hari. Ini boleh memanjangkan lagi kitaran untuk sampai ke 'hari subur' dan kesilapan menjangka kedatangan haid yg seterusnya.

 MASALAH TYROID - hormon yang dirembeskan oleh tyroid boleh menyebabkan gangguan kepada hormon badan sekaligus kitaran haid wanita.

 UBAT-UBATAN - jamu tradisional, ubat kurus ataupun ubat-ubatan penyakit kronik boleh menyebabkan gangguan kitaran haid wanita.


PENYELESAIAN

Bagi mereka yang mempunyai masalah kitaran haid atau sukar hamil, shaklee ada penyelesaiannya. GLA COMPLEX direka khas untuk mengatasi masalah wanita terutamata nya masalah haid dan sukar hamil. Beza nya cuma, jika anda ada masalah sukar hamil..anda boleh ambil set hamil yang dicadangkan. Anda boleh ceritakan masalah anda, saya cadangkan apa yang sesuai mengikut bajet anda sendiri.  Pada masa yang sama, ia juga mempunyai beberapa kelebihan lain :)

HARGA ? 
Boleh contact saya untuk harga istimewa :)

TESTIMONI
Kita usaha, selebihnya kita serahkan pada DIA Yang Maha Kuasa. InsyaAllah. Usaha tu perlu. Sebarang pertanyaan boleh direct ke 017 5783638.

HELP OTHERS TO HELP OTHERS TO HELP OTHERS
EBOOK Kisah motivasi seorang ENGINEER terpaksa berhenti kerja. 

Kenapa kena BERHENTI KERJA ya?
Jawapannya ada di sini.. *****
Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah?
Hubungi saya untuk:- 

FREE CONSULTATION
BEST PRICE and
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!
No comments: