Tuesday, August 5, 2014

Masalah Cyst dan Kitaran Haid

Assalammualaikum wbt :)

Alhamdulillah akhirnya terbuka juga pintu hati untuk update blog setelah sekian lama meninggalkannya. Heheh. Harini saya nak kongsikan serba sedikit testimoni tentang Cyst dan Masalah Period

Apa itu Cyst ?

Cyst atau Ovarian cyst merujuk kepada kantung yang berisi lendir atau air yang berada dalam kilang telur ovari. Ianya boleh jadi dalam bentuk seperti air atau cecair pekat.

Cyst kerap terjadi dikalangan wanita muda dan kebanyakkan daripada meraka tidak menyedari kewujudannya kerana ia jarang memberikan sebarang petanda. Kehadiran Cyst menunjukkan sistem peranakkan yang bermasalah dan berkait rapat dengan masalah kesuburan.

Cyst sebenarnya lebih berkait rapat dengan proses reproduksi wanita. Cyst ini boleh membesar dari semasa ke semasa jika pesakit tidak mengambil langkah untuk merawat.


Gambar 1 : Perbezaan Ovari Normal dan Ovari Yang Mempunyai Cyst


Apakah Simptom atau Gejala Cyst ?

Secara umumnya, jika Cyst masih kecil ia tidak memberikan sebarang gejala atau simptom yang membuatkan kita rasa berbeza atau sakit. Tetapi ada juga yang menyedari perbezaan walaupun Cyst itu masih mengecil. Tetapi sekiranya ia terlalu besar, mungkin perut akan sedikit buncit dan terdapat ketulan pada bahagian bawah perut. Selain itu ia boleh dikesan melalui gejala - gejala di bawah :

* Muntah dan Loya
* Sakit Perut ( Kawan saya dapat tahu beliau mempunyai Cyst setelah sakit perut yang terlalu kerap )
* Sukar atau kerap kencing
* Rasa perut penuh dan tidak selesa
* Rasa berat pada ari - ari ( Jika anda mempunyai Cyst, anda mungkin akan rasa berat pada ari-ari dan  bertambah berat sekiranya anda mempunyai masalah kitaran haid yang tidak teratur )


Bagaimana untuk Merawat Cyst ?


Rawatan yang dicadangkan bergantung kepada jenis Cyst yang dialami oleh seseorang individu. Jika anda merujuk pada Doktor, selalunya Dr akan memantau sama ada ia semakin membesar atau sudah bertukar bentuk.

Sama seperti kes kawan saya, Doktor hanya memantau sama ada Cyst semakin mengecil atau membesar. Bagi yang mempunyai masalah Cyst yang serius, pembedahan adalah salah satu cara yang akan dicadangkan dan kos untuk pembedahan sangatlah mahal.

Bagaimana Cara Mengawal Cyst Dengan Harga Paling Murah ?

Orang kata benda mahal kadangkala bukanlah yang terbaik dan benda yang murah tidak semestinya tidak elok. Betul tak ? Sebagai salah satu langkah untuk mengecilkan Cyst, anda boleh mencuba mengambil suplemen semulajadi GLA COMPLEX yang efektif membantu mengawal masalah  ketidakseimbangan hormon.


TESTIMONI

Testimoni berjaya ini saya dapat daripada salah seorang kawan baik saya yang ada Cyst sebelum mendirikan rumahtangga lagi tapi baru dikesan selepas berkahwin. Beliau mempunyai dua masalah iaitu kitaran haid yang tidak teratur dan masalah Cyst. Bagaimana GLA COMPLEX membantu menyelesaikan kedua masalah ini ?

Semestinya dengan cara pengambilan yang betul. Oleh sebab itu, kita kena membeli dengan Distributor yang bertanggungjawab menjaga dan monitor setiap pengambilan vitamin anda. ^^

GLA COMPLEX membantu membetulkan kitaran haid

Pada asalnya kawan saya mengambil GLA Complex untuk membetulkan masalah period yang tidak teratur. Beliau mengalami masalah kitaran haid ini sejak bujang lagi. Alhamdulillah setelah mengamalkan GLA selama sebulan, kitaran haid beliau sudah teratur seperti dahulu.

Kenapa kitaran haid penting untuk wanita ? Boleh baca DISINI


Testimoni kawan saya yang ada masalah kitaran haid.

GLA COMPLEX membantu mengecilkan Cyst

Selepas masalah haid selesai, Dr sahkan beliau mempunyai Cyst. Walaupun tak berapa besar tetapi sebagai langkah berjaga jaga, beliau meneruskan pengambilan GLA COMPLEX ni kerana Cyst boleh membesar dari semasa ke semasa tanpa dapat kita kawal.

Setiap dua minggu saya akan bertanya tentang perubahan beliau, dan Alhamdulillah semalam beliau beritahu saya bahawa Doktor telah sahkan yang Cyst dia disahkan tiada. Dapat je tahu berita tu saya pulak yang rasa seronok. Yelah, kawan baik saya kan..Saya bersyukur sebab mampu bantu dia menyelesaikan dua masalah yang dia hadapi.

Dan Alhamdulillah sekali lagi. Beliau mungkin disahkan hamil.. Syukur Alhamdulillah. Dah lama kawan saya tu menanti untuk dapat babyy.. Yeayyy !!


Masa ni kawan saya baru dapat tahu dia ade Cyst

Selepas sebulan ambil GLA Complex !! Cyst dah mengecut

Selepas dua bulan ambil GLA COMPLEX. Cyst dah tak de ! Alhamdulillah 

Apa pon, semua ni asbab sahaja. Yang selebihnya adalah pertolongan dan atas izin Allah swt. Kita usaha je, Yang lain serahkan padaNya.

Saya doakan anda semua berada dalam keadaan yang sihat walafiat.
EBOOK Kisah motivasi seorang ENGINEER terpaksa berhenti kerja. 

Kenapa kena BERHENTI KERJA ya?
Jawapannya ada di sini.. 

FREE DOWNLOAD


*****
Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah?
Hubungi saya untuk:- 

FREE CONSULTATION
 and
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!

No comments: